Katedrala svobode Jožeta Plečnika

"Katedrala svobode" - Konvencija za nacionalni program

Plečnikova "Katedrala svobode" - simbolika arhitekturne vizije slovenskega parlamenta. Slovenska Akropola kot logotip in ikona Konvencije za nacionalni program.

Konvencija kot oblika neposredne uporabe ustavnih pravic do svobode govora in druženja. Skupina osebnosti iz sveta kulture, znanosti, podjetništva in politike. Prostor javne, kritične, stvarne in argumentirane razprave o nacionalnem programu za sproščeno in napredno Slovenijo. 

Alternativna vizija slovenskega parlamenta

Katedrala svobode (tudi Plečnikov parlament) je drugi od dveh načrtov za slovenski parlament, ki ga je izdelal znani slovenski arhitekt Jože Plečnik leta 1947. Ime je prav tako Plečnikova zamisel.Parlament naj bi stal v Tivoliju, pred ribnikom. Projekt ni bil realiziran zaradi finančnih težav. Prva njegova zamisel (iz druge polovice 40. let 20. stoletja) za parlament je bila postavljena na mesto ljubljanskega gradu. Pravzaprav je hotel celotno grajsko stavbo podreti in namesto nje postaviti monumentalno osemkotno zasnovano zgradbo parlamenta s slavnostnim dostopom, ki bi se začel poleg magistrata ob vznožju grajskega griča; ni jasno, ali je šlo za resno namero ali zgolj umetniško študijo.

Vir: Wikipedija, pridobljeno 30.08.2018

Upodobitev Katedrale svobode v 3D animiciji avtorja 

Kristijana Tavčarja

Modeliranje, teksture, animacija in renderiranje,

video in avdio urejanje:
Kristijan Tavcar za Miragedereve
Arhitektura: Joze Plecnik, 1947

Katedrala svobode (besedilo avtorja prof. dr. Petra Krečiča)

Napori (Esej o arhitekturi avtorja Franceta Steleta)